22 grudnia 2015

Ciasto Lesny Mech



Święta tuż tuż więc podzielę się z wami przepisem na jedno z moich ulubionych ciast.
Ciasto leśny mech - co kryje się za tą nazwą?
Swój kolor zawdzięcza tajemniczemu składnikowi, a jest nim szpinak !
Ciasto pierwszy raz przygotowałam na spotkanie z bliskimi i żaden z gości nie spodziewał się takiej niespodzianki w środku.
Ciasto w smaku ani trochę nie zdradza co w sobie kryje.
Jest delikatne, mało słodkie, wilgotne i po prostu pyszne !
Owoc granatu na górze jest wręcz konieczny, nadaje on słodyczy i wyrazistości całości - wisienka !





Składniki na ciasto :

* 450 g rozdrobionego szpinaku (rozmrożony)
* 3 duże jajka
* 1 i 1/3 szklanki cukru
*1 i 1/3 szklanki oleju
* 2 szklanki mąki krupczatki
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Składniki na krem :

* 300 ml śmietanki (30% lub 36%)
* 2 śmietanki fix
* 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo :
* do posypania na górę owoc granatu 
* tortownica o średnicy 22-24 cm



CIASTO : 
Rozmrażamy szpinak i dokładnie! odsączamy go z wody. 
Ja dodatkowo go jeszcze blenduję na papkę - nie jest to konieczne.
W misie miksera ucieramy jajka z cukrem.
Cały czas miksując na małych obrotach powoli dodajemy olej, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
 Do ciasta dodajemy szpinak, ekstrakt z wanilii i powoli mieszamy łyżką.
 Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia , wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

temperatura pieczenia : 180'C
czas pieczenia : 50 min - 1 godzina ; lub do tzw. suchego patyczka

KREM :
Ubić śmietanę pod koniec dodając do niej fixy oraz cukier puder.
Kiedy ciasto jest już wystudzone należy przekroić je na dwie części (spód na 2/3 wysokości) .
Górną część kruszymy palcami do osobnej miski .
Na spód ciasta wykładamy krem i posypujemy pokruszonym ciastem , delikatnie dociskamy.
Górę posypujemy pestkami granatu.
Ciasto można podzielić również na 3 części , tak jak ja zrobiłam tym razem, przełożyć je dwa razy kremem.









13 komentarzy: