7 grudnia 2015

Sniadanie na slodko, czyli przepis na proteinowe pancakes.


Dzisiaj podzielę się z wami moim przepisem na ulubione słodkie śniadanie.
Są to proteinowe pancakes.
Dlaczego proteinowe? Ponieważ dodaję do nich odżywki białkowej.
Po konsultacji z trenerem i przeczytaniu tematu na forum KFD zdecydowałam się sięgnąć po taką formę białka.
W mojej diecie go brakuje pomimo spożywania wielu produktów mięsnych, ryb,  orzechów czy kasz.
 Więcej na temat odżywki białkowej napiszę wkrótce w kolejnym poście,  
w międzyczasie zapraszam do odwiedzenia ich sklepu sklep.KFD.pl :)




PROTEINOWE PANCAKES
wersja I z białkiem serwatkowym

Składniki :
* 30 g odżywki białkowej
* 30 g płatków owsianych lub mąki owsianej
* 1 czubata łyżka otrębów 
(ja daję pół łyżki żytnich , pół pszennych)
* 80 g jogurtu naturalnego
* 70 ml mleka (najlepiej 2%)
* 1 jajko
* szczypta soli

Oddzielamy żółtko i białko. Żółtko roztrzepujemy z jogurtem i mlekiem.
 Płatki i otręby mielimy krótko w młynku. Dodajemy do miski razem z odżywką. 
 Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na pięć minut. 
Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. 
Dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy łyżką. 
Na teflonowej patelni smażymy placki bez tłuszczu z obu stron.








PROTEINOWE PANCAKES
wersja II z białkiem kazeinowym

Składniki :
* 3 banany 
* 3 białka jajek
* 40 g mielonych migdałów 
* 80 g płatków zmielonych płatków owsianych lub mąka owsiana 
* ¾ miarki kazeiny miceralnej (w moim przepisie marki KFD)
* ½ łyżeczki proszku do pieczenia
* 100 ml mleka
* ½ łyżeczki sody 
* kropla ekstraktu z wanilii 
* cynamon - wg uznania , ja lubię dużo 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Banany blendujemy do gładkiej konsystencji.
Powolutku łączymy pianę z bananami . Dodajemy pozostałe składniki.
Konsystencja ma być średnio gęsta , jak gęsta śmietana :)
W zależności od wielkości produktów (bananów oraz jajek) możliwe, że będzie trzeba dodać mniej lub więcej mleka.
Jeśli konsystencja będzie zbyt leista dodajemy zmielone płatki owsiane lub migdały.
Placuszki podobnie jak w pierwszej wersji smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
















Zapraszam do śledzenia mojego konta na Instagramie,
 gdzie znajdziecie więcej propozycji takich posiłków :)



18 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie, szczególnie te z borówkami :). Dziękuję za odwiedziny na www.dazzlingbookofstyle.blogspot.com i zapraszam ponownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszystko z dodatkiem białka !
    zapraszam do mnie https://www.facebook.com/hivivien/

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają przepysznie :) musze spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm. Zrobię niedługo, to pewne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekam na następny post o tej odżywce. Sama zastanawiam się nad nimi a pancakes wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. post o odżywce WPC80 pojawi się wkrótce na blogu , o kazeinie również jest w trakcje przygotowań. Zapraszam do śledzenia :)

      Usuń
  6. ale się zrobiłam głodna, wygląda tak apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja rowniez czekam na post! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. o odżywce ;) już wiem póki co, że mozna z nia zrobic pyszne pancakes!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają smakowicie! :) Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają smakowicie! :) Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej, mam pytanko - czy kazeinę, która jest w składnikach dodajesz do ciasta czy to do polania pancakes?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak w przepisie, kazeina jest jednym ze składników pancakes'ów :)
      można również zastosować ją jako polewę, jednak tutaj jest to dodatek do ciasta.

      Usuń
  12. Wyglądaja pięknie! Chyba też zainwestuję w jakąś odżywkę i zacznę eksperymentować w kuchni... :)

    OdpowiedzUsuń