16 stycznia 2016

Owsiane ciasteczka z maslem orzechowym




SKŁADNIKI :

* 100g płatków owsianych
* 250g masła orzechowego 
(najlepiej min. 95% orzeszków)
* stewia (2-3 łyżeczki) , miód lub inny słodzik
* 1 jajko
* 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
lub 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia




PRZYGOTOWANIE :
Płatki owsiane delikatnie rozdrabniamy np. w blenderze, ale tak, żeby nie zrobić z nich mąki.
Masło orzechowe umieszczamy w miseczce i dodajemy do niego słodzik.
Kosztujemy czy masa jest dla nas odpowiednio słodka.
Następnie dodajemy sodę i mieszamy.
Dodajemy jajko i ponownie mieszamy do połączenia składników.
Na końcu dodajemy płatki owsiane.
Mieszanina jest sypka,krucha i dość ciężka do połączenia łyżką, dlatego trzeba ją zagnieść ręką.
Z gotowego ciasta formujemy kuleczki. Delikatnie je zagniatamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Ciasteczka są bardzo kruche, dlatego należy się z nimi delikatnie obchodzić.


TEMPERATURA PIECZENIA : 180 stopni
CZAS PIECZENIA : 13-15 min



przepis od @anula0512


Zapraszam do śledzenia mojego konta na Instagramie
@ajmissindependent 


7 komentarzy:

  1. Wszystko, co z małem orzechowym, z wielka chęcią bym zajadala ;) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie! Uwielbiam wszystko co zawiera masło orzechowe! :) Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem tylko tyle - MNIAM!!!! :)

    http://mademoisellejuliet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń